En resa att minnas!
Bilder och lite minnesanteckningar från vår fantastiska och roliga resa runt England
Ett stort tack till alla ni som gjorde detta möjlig. Besättningen byttes varje vecka eller var fjortonde dag.
Vädret var med oss, som vi kan se på bilderna här nedan. Vinden var bitvis lite svag och strömmarna lite väl starka så vår gamla gröna Volvo Penta har gjort ett bra jobb.
Många är oroliga att gå över öppet hav och undrar över detta. Vi upplevde inte att det var jobbigt men en bra väderrapport är ett måste. Vi använder Windy Pro och SMHI för detta och har då kunnat planera våra etapper utan att överraskas av dåligt väder.

Vi startade från Gullholmen söndagen den 2 juni och var åter den 23 augusti. Nästan 3 månader.
Vårt första mål var att segla över Nordsjön mot Inverness
Ombord på Amanda fanns vid start: Janne Utbult, Bennet Thörner, Pelle Florén och jag själv Gillis

2 Juni – Mot Skottland



Den 5 juni kom vi fram till Skottlands ostkust. Vårt första mål var att komma till Peterhead. Här var vi inte välkomna, -”detta är en fiskehamn”-sa hamnkaptenen som vi anropade på VHF´n. Det var bara att segla vidare och nu till Macduff. Macduff är en också en fiskehamn men kanske lite mindre, en dagsresa från Inverness.
Som syns på kartan är infarten till den skyddade hamnen en skarp 90-böj. Med lite medsjö in i första hålet var det att gira dikt babord och full back för att vrida Amanda i rätt riktning.
Det kändes bra att komma i hamn och få sträcka på benen efter 4 dygn till sjöss. Pelle lämnade oss för att åka till Aberdeen för att jobba!

Vi ringde hamnkaptenen och fick besked att det fanns plats för Amanda. Han stod vid kajkanten och hjälpte oss att förtöja på rätt plats. Vi fick en plats i den inre hamnen som på kartan heter ”Princess Royal Basin”. Svårt att se det kungliga i detta.
Båten påverkades av tidvattnet så ibland fick vi klättra på såphala stegjärn infällda i kajstenen för att komma upp på kajkanten. Skillnaden var ca 4 m mellan ebb o flod.

Ett besök han vi med på Cragganmore Distillery. Detta låg ca 1 timmas bilfärd från Macduff. En taxi beställdes och färden kunde börja. Vi var 3 st passagerare som fick guida taxichauffören (en något förvirrad kvinna) som aldrig hade varit i denna delen av världen??? Vi frågade inte om hon hade körkort. Det var tveksamt med tanke på hennes körstil. Resan gick trots detta bra och med hjälp av Mr Google och hans maps hittade vi fram och tillbaka.
Den 7 juni tidigt på morgonen lämnade vi Macduff och satte kurs mot Inverness

Vad gör man när Amanda går på autopilot och sköter sig själv? Jo man talar med omvärlden via sitt sociala media. Detta tar tid då det inte är så lätt med internet på nordsjön.

Väl framme i Inverness firade vi med ett glas whisky.


I Inverness mönstrade Bennet av. Janne och Gillis väntade på sina respektive, Katarina och Eva, som skulle komma till Inverness med flyg från Stockholm resp. Göteborg den 10/7.
Janne och jag skulle fick 3 dagar att vila och upptäcka Inverness

Slussarna inspekterades. När var de öppna? Svaret var någon timma före och efter högvatten. Bilderna visar lågvatten så här var det stängt. Vi fick en slottid av slussvakten som vi skulle passa till vår ankomst kommande dag.


Ingången till slussen var rätt besvärlig då det var strömt när vi skulle angöra. Det gick bra, men jag lärde mig något inför kommande resa i dessa strömmande vatten.
Vi gjorde många trevliga utflykter med cykel och promenader dessa dagarna. Marinan bjöd oss på fest en dag då man hade en kappsegling med grillavslutning.

Inverness är en relativt stor stad med många affärer. Att besöka en butik med skotska kläder var en upplevelse.

11 Juni – Startar vår färd i Caledonien Chanel genom Skottlands högland.
Katarina och Eva är ombord och det skall nu slussas. Tror att det var totalt 26 st i hela kanalen mellan Inverness och Fort William.
Resan på kanalen tog oss 5 dagar. Den 15 /6 slussade vi ut i havet vid Corpach (Fort Williams)

Hela kanalresan hade vi sällskap av en Dansk Malöbåt, med namnet SISU. Ett trevligt gäng där vi bjöd in varandra på en drink före maten.

Slussningen var relativt enkel utan missöden. Långa lätta tampar i för och akter med en person vid varje ända visade sig vara ett vinnande koncept. En person gick på kajkanten och la fast linan.







Efter första trappan kom vi ut i Loch Ness










14 Juni – Nu är vi framme vid Corpach/Fort William

15 Juli – Lämnade vi det trygga kanallivet och störtade ut i det vilda havet, runt Hybriderna. Första färden gick från Corpach till Tobermory

Väl framme i Tobermory på ön Isle of Mull. En av de större öarna på inre Hybriderna. Regnet kom i kapp oss även denna dag.


Här visade det sig att det fanns ett litet fint whisky destilleri



Efter denna tidiga whisky provning gick Eva och jag på en liten promenad. Vi träffade en trevlig dam som visade oss lite av allt det vackra i hennes hembygd. Blommor, hedar, kreatur, gamla byggnader….



När vi var där så var det riktigt trevligt och vackert.

17 Juni – Startar färden mot Oban

18-19 Juni – Oban


Vackert väder och vi gick på en långpromenad. Besökte den katolska kyrkan, ”Roman Catholic Cathedral”. Om vi fattade det rätt bestod församlingen av max en handfull personer. Konvertering från protestant till katolik var ingen lätt uppgift för påven även om han skänkte en stor katedral till skottarna.

Vandringen gick vidare till en herrgård/slott




Dagens lång promenad avslutande vid ett monument ovanför staden. McCaig´s Tower, 72 m över havet

Oban´s destilleri blev avslutningen innan middag och en välförtjänt vila i båten

19 Juni – Tiden går for. Janne och Katarina lämnar oss. Buss och flyg till Sverige för att fira midsommar.

19 Juni – Vi lämnar Oban Marina och lägger oss på grannön Kerrera









21 Juni – Resa till fågelön Staffa
En morgontripp till Dunstaffnage Marina med buss från Oban skaffade vi reservdelar till färskvattenpumpen som gått sönder och ett papperssjökort som vi kända att det var bra att ha för bättre överblick. Därefter köpte vi biljetter till en dagsutflykt till ön Staffa
Vi tog färjan från Oban till Craignure på Mull´s nordostsida. Här stod en minibuss som tog oss på en mycket liten och slingrig väg till öns sydvästsida, i sundet mot ön Ulva. En mindre båt körde sedan ut till ön. Resan tog 3 timmar.








Nu skall vi få se lunnefågel. Hundratals fåglar och vi kom mycket nära.



24 Juni – Tillbaka till Oban Transit Marina

Vi väntar på nästa gäster som är Reidar, Christin och Oskar


25 Juni – Tidigt på morgonen mot Jura


Bra planering är nödvändigt när man färdas i vatten med starka strömmar.

Mellan Jura och Scarba

25 Juni framme vid Jura

Det första vi ser när vi kom till ön var ett whisky destilleri
Vi ligger på boj i viken utanför Jura kaj. Vattnet var kristallklart men iskallt

Eileen nan Gabhar. Fyren på fotot står på ön
26 Juni-Gigha -Ardminich

På stranden nära kajen finns en liten restaurang. Här serverade man nyfångad hummer




27 Juni – Campbeltown ligger på ett näs ”Scotland Peninsula of Kintyre”

Trollhummer som vi fick av båtgrannen i hamnen

27 Juni – Campbeltown´s destilleri Springbank



28 Juni – Arran / Lamlash



29 Juni Arran
I viken mellan Lamlash och ön Holy Island låg vi på boj. I land tog vi en buss till Brodrick som är ett färjeläger. Buss till Brodrick Castle.
Arran och Brodick Castle stod som förlaga till Tintins ”Den svarta ön”



Ön har många hjortar eller hade, då väggarna i slottet var prydda med hjortskallar. Slottet användes som jaktstuga åt Engelska kungligheten och ägs av hertigen av Hamilton.

Hem från Brodick Castle missade vi bussen till Brodick färjeläger. Det var bara att gå. Gick förbi ett litet ölbryggeri och en restaurang. Här gjordes även vackra läderarbeten. By, Cladach, har säkert tillhört slottet en gång i tiden
Tillbaka till båten efter en heldag på land

30 juni-TROON
Nu är det så att tiden för familjen Källström närmar sig slutet. Buss och flyg till Linköping.
Nästa besättning är Anita och Urban som vi hämtade här i Troon


1 Juli – Från Troon till Stranraer
Det blåser bra när vi lämnar hamnen i Troon. Vinden och vågorna ligger på hamninloppet så det blir att Amanda doppar näsan rejält i vågorna. Det blev en tuff start för den nya besättningen. Dingen som vi hade på släp välte och förvandlades till u-båt. Efter lite slit fick vi bundit upp den mot aktern. Det blåste en bra kuling hela vägen in till Stranraer.

2 Juli-Stranraer
Vädret lugnade sig efter en dag i hamnen

Det fanns tid att göra den lilla staden. Här fanns allt från slott och säckpipor

3 Juli Vi lämnar Skottland och går över till Nordirland, Belfast/Bangor

Vi tog tåg från Bangor Marina till Belfast. Gick runt i staden och givet ett besök på en pub med gamla anor ”Crown Liquor Saloon”.
Vi missade tyvärr utställningen på skeppet Titanic som var byggt här i Belfast på varvet H&W. Vi såg minnesstenar med alla namnen som inte klarade förlisningen. Det var många namn och även många svenska namn på stentavlan


4 Juli Ardglass
Nu lämnade vi Belfast för att ta oss vidare på vår färd runt Brittiska öarna. Näst hamn blev Ardglass, Nordirland.


Vi gick in vid högvatten och 6 timmar senare fanns ingen vatten kvar!


5-7 Juli – Dun Laoghaire/Dublin Irland
Nu har vi kommit till Irland. Den största marina vi legat i. Vi låg här i tre dagar för byte av besättning och en av dagarna tog vi tåget till Dublin.

Nu lämnar Anita och Urban båten för färd till Sverige, Varberg och Piteå

Nästa besättningspar står på perrongen, Lisa o Gusten.



Besök i en affär med bara stickade kläder

8 Juli Arlow
Vi lämnade Dublin tidigt på morgonen för att få medström till Arlow

Här fick vi tankat diesel från 20 liters dunkar. Tur att Gusten är stark
9 Juli Killmore Quay

Atlanten och Irländska sjön möts här.

En inre hamn som man inte använder idag Kanalen vid lågvatten Inloppet
Här hittade vi een pimpad van. Dörrarna hade fått virkade överdrag. Det kan vara kalt på Irland! Blommor tycker om klimatet här på Irland
10 juli Fågelön Saltee Isle






12 Juli Nattsegling till England

13 Juli Newlyn/ Penzance

14 Juli Falmouth/Penn Dennis



15 Juli Plymouth

16 Juli Salcombe


17 Juli – Dartmouth


18 Juni – Weymouth


20 Juni – Poole



21 Juli – Isle of White




22 Juli – Sparkes Marina i flodmynningen till Chichester.





23 Juli – Brighton


24 Juli – Eastbourne
25 Juli – Mot Dover



26 Juli – Dover



27 Juli – Ramsgate/London


28 Juli – Ramsgate


29 Juli – Dunkerque Frankrike


31 Juli – Zeebrugge Belgien

1 Augusti – Scheveningen södra Holland







3 Augusti – IJmuiden

4 Augusti – Noordzeekanaal mot Amsterdam




5 Augusti – Amsterdam


5 Augusti. Nu kommer Eva och Ann till Amanda

6 Augusti Lämnar Amsterdam och går in i Markmeer


6 augusti – Lelystad


7-10 Augusti – Stavoren
Här hände det som inte får hända- Backen fungerade inte…..




9 Augusti



10-11 Augusti

Nu kommer en storm, 27 m/s..




12 Augusti – West Terschelling
En underbar segling till ön Terschelling på ett grunt hav. Här gick vi på grund…. Verklighet och sjökort stämde inte. Man skall alltid lita på verkligheten. FOTO??????
Vi tog en cykeltur på ön. Annika och Åsa badade i jättevågor medan Eva och jag tog en pilsner på den lilla strandbaren.


13-14 Augusti Nattsegling till Cuxhaven, Tyskland



15 Augusti – Mot Brunsbuttel. Kiel kanalen början




Resan på kanalen som är 10 mil lång tog ca 8 timmar. Vi var ganska trötta och uttråkade efter denna resa. Hittade en lite hamn vid slussarna, Holtenau

16 Augusti – Söndeborg, Danmark
Nu startade vi tidigt från Tyskland, Kiel för att gå till Söndeborg.
Seglade i god fart på en bidevind babordshals hela vägen. Detta gjorde att vi fick väja flera gånger för mötande båtar på styrbordshals och öppen vind..

Vi vandrade upp i byn och hittade ett torg med några uteserveringar. Levande musik gjorde inte maten sämre.

17 Augusti – Fredricia

Bakom Amanda på bilden ligger en mycket vacker ombyggd dansk fiskebåt vid namn Viking från Oxelösund. Det visade sig att det var vänner till Amandas förra ägare, Börje. Deras slutmål med resan från Oxelösund var Donsö där båten skulle ligga under kommande vinter. Vi träffad båten även på Tunö där jag fick tillfälle gå ombord.

Vi kom på eftermiddagen till Fredricia och la oss i den gamla hamnen som vi kände till från förra året. Här skulle Annika och Åsa lämna oss efter en vecka på Amanda. Tiden går fort. Eva och jag skall nu ta oss till Gullholmen såg fort som möjligt utan att segla i mörker.
18 Augusti – Tunö
Tunö är en lite semesterö med en mysig liten hamn. Under semestertid kan det vara svårt med plats i hamnen. Vi besökte byns rökeri samt köpte grönsaker i ett obemannat stånd vid vägen, hög mysfaktor.
Här låg vi i 2 dagar för att vänta in rätt väder.


20 Augusti – Bönnerup

21 Augusti – Läsö Vesterö

22 Augusti – Källö Knippla, Sverige
Vi bestämde oss att sticka till Sverige trotts att den sydvästliga vinde på 10-15 m/s. Vi gillar inte plattläns. Amanda gränder sig fram genom vattnet när vågorna och vinden kommer bakifrån.
Det gick bra även om Gillis arm fick en omgång av allt styrande i den bitvis höga sjön.
23 Augusti – Gullholmen
Bära eller brista nu skall vi hem. Vädret var inte det bästa vind sydväst 13-16 m/s. Inomskärs genom Albrektssunds kanal och Marstrandsfjorden genom bränningar och skär. Syd om Yttre Vannholmen och med sikte på Kyrkesund. Det fräste omt båten och vi gick fort fram. Jobbig sjö Tjörn och grunder tycktes vara alldeles inpå oss.
Lugnt kom vi in i Kyrkesund där vi kunde äta en macka, mm.


Pelle kom och mötte oss på sjön vid Gullholmsrännan vid Sverker bådan.
Det var en härlig syn med Pelle som vinkade och hälsade oss välkomna hem till Sverige.
Vi får ännu en gång tacka alla som delat denna fantastiska resa med oss.
Hälsningar från Eva och Gillis